Clases de nebulosas.
Nebulosas planetarias
As nebulosas planetarias parécense aos planetas cando son observadas a través dun telescopio. En realidade son capas de material desprendidas dunha estrela evolucionada de masa media, ao pasar de xigante vermella a enana branca.
A nebulosa do Anel, na constelación de Lira, é unha planetaria típica que ten un período de rotación de 132.900 anos e unha masa dunhas 14 veces a masa do Sol. Na Vía Láctea descubríronse varios miles de planetarias.
Máis espectaculares, pero menores en número, son os remanentes de supernovas, cuxa representante máis significativa é a nebulosa do Cangrejo, en Tauro, que se desvanece a razón dun 0,4% anual. As nebulosas deste tipo son radiofuentes intensas, por mor das explosións que as formaron e os restos de púlsares en que se converteron as estrelas.
Nebulosa do Cangrejo.
Obxectos Herbig-Haro (obxectos HH)
Os obxectos Herbig-Haro, que deben o seu nome ao astrónomo mexicano Guillermo Haro e ao estadounidense George Herbig, son pequenas nebulosas moi brillantes que se atopan dentro de nubes interestelares moi densas
Son, probablemente, o produto de chorros de gas expelidos por estrelas en proceso de formación. As nubes moleculares son, pola súa banda, extremadamente grandes, dun ancho de moitos anos luz, cun perfil indefinido e unha aparencia tenue e neblinosa.
Obxectos Herbig-Haro.
Os obxectos Herbig-Haro pódense estudar no infrarrojo. Estes obxectos varían de tamaño e brillo en poucos anos. Atópanse en rexións do Universo que teñen formación estelar activa.
Crese que estas nebulosas corresponden a fluxos de gas de alta velocidade, expulsado por estrelas novas ao chocar contra nubes interestelares. O estudo dos obxectos de Herbig-Haro axuda a comprender os detalles de como se forman as estrelas do Universo.
No seguinte vídeo encóntranse algunhas das nebulosas máis fermosas de todo Universo como a nebulosa da cabeza de cabalo, a nebulosa dos Pilares da Creación, a nebulosa do ollo de Deus, ou a nebulosa do ollo de gato. Espero que as disfrutedes!
Ningún comentario:
Publicar un comentario